НЕЗАПАМЋЕНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КУД-А „МИЈАТ МАШКОВИЋ“

НЕЗАПАМЋЕНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КУД-А „МИЈАТ МАШКОВИЋ“

Петак, 10. jun. 2022.

Колашин

Ред испред билетарнице Центра за кулутуру Колашин у петак ујутру личио је на ред испред стадиона Црвене Звезде пред неку од европских утакмица. За мање од сат времена распродата је цијела сала за годишњи концерт КУД-а „Мијат Машковић“.

            На концерту су се представиле све секције друштва, а нарочиту пажњу изазавала је школа традиционалне игре за најмлађе коју води Даница Дана Шћепановић. Дјечији извођачки ансамбл, као и комбиновани ансамбли приказали су разноврсне кореографије, почев од игара колашинског краја, преко југозападне Србије, све до Босилеградског Крајишта и Бујановца. Женска пјевачка група „Ђуде“, као и млађа пјевачка група КУД-а показале су како се ствара култура пјевања у једном граду. Тако су на најбољи начин најавиле скоро гостовање у Неготину на Концерту побједника прошлогишњег ВЕФ-а гдје ће наступити са Дјечјом клапом „Приморкиње“ из Будве  – 24. јуна 2022.

 

Играње по црногорски  Фото: Даница Шћепановић                                

           
Према ријечима Давора Седларевића, руководиоца друштва, претходни период од готово двије године без проба услед пандемије коронавируса пореметио је све планове, а доста чланова напустило је друштво и прешло у спортске клубове којима је рад био дозвољен. Ипак, уз посвећеност, успјело се са идејом да се ојачају све секције и спремно дочека наредна смјена генерација.

Први следећи наступ биће на Фестивалу фолклора у Котору „Ој, таласи, таласајте“ који се одржава од 17. до 20. јуна 2022. Ту ће се ансамбл представити са кореографијама које садрже традиционалне плесове из Нематеријалног културног добра „Традиционалне игре колашинског краја“, те „Ђуде“ и мушка пјевачка група. Све наступе друштво ће извести уживо, што их чини једним од ријетких црногорских ансамбала који национални програм изводе без плејбека.


Сала постаје премала за све заинтересоване

 

За неке будуће концерте у КУД-у размишљају о дворани Спортског центра „Горштак“ на Лугу како би сви заинтересовани могли да виде оригиналне кореографије и осјете сјајну енергију и искреност којом зрачи овај велики ансамбл из малог града.

Кратак преглед концерта можете погледати на линку https://www.youtube.com/watch?v=xVHCUCD7SFk