ANSAMBL “MIJAT MAŠKOVIĆ” DOČEKAO UČESNIKE KONGRESA IFMS-A 2024

ANSAMBL “MIJAT MAŠKOVIĆ” DOČEKAO UČESNIKE KONGRESA IFMS-A 2024

Kolašin, 25. sept. 2024.

Ansambl „Mijat Mašković“ prezentovao je na otvaranju 38. Kongresa IFMS-a, (Internacionalnog udruženja vojnih planinara) u Kolašinu 25. septembra autohtone igre i pjesme kolašinskog kraja od kojih su neke zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro u Crnoj Gori. Na Kongresu učestvuju vojni planinari iz Crne Gore, Austrije, Slovenije, Italije, Španije, Njemačke, SAD-a i Švajcarske.


Popularni kolašinski „Mijati“, kao jedno od najoriginalnijih društava u regionu, ovim nastupom nastavili su dobru praksu predstavljanja lokalnog autentičog i autohtonog nasljeđa inostranim delegacijama koje u sve većem broju posjećuju Kolašin. Učesnici su bili impresionirani time što su sve igre izvedene samo uz vokalnu pratnju ili ritam koraka („šutke“, „nijemo“) na način najbliži originalnom koji je nekada bio u praksi u vremenskom kontekstu sa nošnjom u kojoj je nastajao, opstajao i nestajao ili se očuvao u određenoj mjeri. Grupa „Đude“, takođe kao sastavni dio ansambla, izvela je dio svog bogatog repertoara tradicionalnih crnogorskih pjesama.

Foto: Vojska Crne Gore


Manifestaciju je podržalo Ministarstvo turizma, Ministarstvo odbrane, Vojska Crne Gore, Turistička organizacija Kolašin, Centar za kulturu Kolašin, Opština Kolašin i Ski centar 1600. Kratak video sa manifestacije možete pogledati na linku: