BOKA NA TALASIMA KOLAŠINSKIH ĐUDA

BOKA NA TALASIMA KOLAŠINSKIH ĐUDA

22. maj 2023.

Tivat, Kotor


U ponedjeljak 22. maja u Centru za kulturu Tivat održan je koncert Ženske pjevačke grupe „Đude“ iz Kolašina. One su dobitnice nagrade za najbolju evropsku priču o nasljeđu pod patronatom Evropske unije za 2022. godinu. U sklopu projekta Tradicionalno a cappella pjevanje Boke Kotorske u organizaciji KUC „Kadena“ i podršku Opštine Tivat na konkursu za NVU, realizovane su i višednevne besplatne radionice pjevanja koje je vodio osnivač „Đuda“ spec. Davor Sedlarević uz asistenciju Jelene Miladinović i Milene Rondović. Partner u projektu bilo je NVU „CIRTIP“ iz Kolašina. Prema riječima menadžera projekta prof. Predraga Šušića cilj je bio upoznavanje mladih sa ovim vrlo bogatim dijelom muzičkog nasljeđa koji nažalost nije dovoljno zastupljen u javnosti, pa i u obrazovanju, o čemu svjedoče podaci da su „Đude“ zapravo vjerovatno poslednja formalna ženska grupa u Crnoj Gori čija je većina repertoara bazirana na takozvanom „sekundnom pjevanju“, a na obrazovnim ustanovama uopšte nemamo etnomuzikološke smjerove ili predmete. Kako je riječ o veoma zahtjevnoj muzičkoj kategoriji gdje je potreban veliki rad pod stručnim nadzorom, stekla se potreba da djevojke koje imaju interesovanje prema ovom tipu muzike pokušaju i praktično da nauče njegove osnove.

Jelena Miladinović i Milena Rondović                  Foto: D. Sedlarević

„Ovo je bila samo jedna u nizu planiranih aktivnosti posvećenih revitalizaciji tradicionalnog pjevanja gdje dijelimo svoja znanja sa željom da se ova vještina popularizuje. Prije ovoga radionice su realizovane u Kolašinu, Budvi i Kotoru. Smatram da javnost u Crnoj Gori ne cijeni dovoljno ovaj vid muzičkog izraza koji je u svijetu izuzetno popularan i priznat. Na nama je da se izborimo za poboljšanje tog statusa u moru plejbek i turbo-folk manira kojima, nažalost, podliježu mnogobrojni folklorni ansambli devastirajući tako muzičko i plesno nasljeđe“, istakao je Sedlarević. On je nadahnutom naracijom vodio prisutne kroz malo poznate podatke o gotovo svakoj pjesmi koja je izvedena. Tako je publika saznala detalje o pjevanju moračko-rovačkog kraja, Vasojevića, Podgorice, durmitorskog regiona, Pljevalja, pa sve do Mula i Grblja na primorju.

Đude
Foto: N. Mrvaljević

Članice FA „Nikola Đurković“ iz Kotora i KUD-a „Sloga“ iz Đenovića koje su ujedno i pohađale radionice pjevanja bile su gošće na koncertu. Šušić je naglasio da se nada da će ovakvih projekata u budućnosti biti još više kako bi se cjelokupno stanje u crnogorskom folklorizmu dovelo na jedan zadovoljavajuć nivo i djeca, ali i odrasli, uveli na pravi način u bogati svijet crnogorske igre i pjesme lišen estradnih i vulgarizovanih uticaja koji dominiraju poslednjih godina.

„Đude“ funkcionišu u sklopu KUD-a „Mijat Mašković“ pri Centru za kulturu Kolašin, a svoje aktivnosti nastavljaju već 2. juna cjelovečernjim koncert-časom u Mojkovcu.