HOR „MONTENEGRO“ I „ĐUDE“ ODUŠEVILI KOLAŠINCE

HOR „MONTENEGRO“ I „ĐUDE“ ODUŠEVILI KOLAŠINCE

Petak, 23. jun 2023.

Kolašin


Zbor Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“
iz Zagreba održao je u petak 23. juna koncert u Kolašinu. Repertoarom sastavljenim većinom od obrada pjesama sa motivima iz Crne Gore pokazali su zavidan muzički kvalitet, kreativnost u obradama, a nastup je krasila sjajna interakcija sa publikom koja je gotovo svaku pjesmu ispratila zajedničkim i na trenutke vrlo emotivnim pjevanjem. Prema riječima Davora Sedlarević, predsjednika Savjeta JU Centar za kulturu Kolašin koji je i poželio dobrodošlicu gostima, saradnja kolašinskih kulturnih poslenika sa udruženjima Crnogoraca iz Hrvatske traje već nekoliko godina, a ovo je prvi put da vokalno-instrumentalni ansambl ovakvog profila iz Zagreba gostuje u Kolašinu.

Zbor “Montenegro”

 

Gošće koncerta bile su članice Ženske pjevačke grupe „Đude“ pri KUD-u „Mijat Mašković“ iz Kolašina koje su za ovu priliku izvele niz arhaičnih napjeva iz Crne Gore, te je publika mogla na najbolji način da osjeti kako zvuče savremene obrade pjesama, ali i njihovi „originali“ onako kako su praktikovani u prošlosti.

 

Bojan Radulović, predsjednik Udruženja „Montenegro“ zahvalio se na gostoprimstvu domaćinima, a zamjenica predsjednika Jadranka Šincek dodala je da je Zbor osnovan 2000. godine sa skromnim sredstvima i jednom malom harmonikom. Vremenom se članstvo uvećavalo i dostiglo zavidan nivo.

 

“Đude”

 

Umjetnički rukovodilac Zbora je Edin Džaferagić, koji je tokom koncerta istakao da je nevjerovatno to da Kolašin „iako gradić, ima grupu kao što su „Đude“, pa i da ima samo njih bilo bi dovoljno!“

Emocije u svakom tonu – Zbor “Montenegro”

 

Koncert i gostovanje članova “Montenegra” podržao je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.