Ђуде – највећа побједа је кад иза нас остане једна људска прича

Ђуде – највећа побједа је кад иза нас остане једна људска прича

„Ђуде“: Милена Рондовић, Нађа и Јована Јекнић, Марта Меденица, Тијана Ракочевић, Христина Шуковић, Јелена Миладиновић и Викторија Татић, којој је ово био први наступ са групом, освојиле су прво мјесто на овогодишњем неготинском Вокалном етно-фестивалу (ВЕФ) у категорији традиционалне музике.

 

У шетњи кроз Неготин

 

ВЕФ је репрезентативно регионално такмичење. Неписано правило је да, док се у Мокрањчевом Неготину не појавите и не огледате у пјевању, нијесте у „првој лиги“. Наше дјевојке су до сада освајале два пута друго мјесто, једну специјалну награду, а сада биљеже и другу побједу на њему. Тиме су наставиле традицију доношења награда са свих такмичења, иако, по ријечима Давора Седларевића руководиоца групе, такмичења нијесу приоритет, већ је то рад на изучавању и очувању традиционалнох пјевања у Црној Гори. „Трудимо се да се сваким даном усавршавамо и будемо бољи. Иза нас је дуг процес рада, али и задовољство постигнутим.“, каже он.

„Наша највећа побједа ја очување црногорског пјевања „на глас“, то јест пјевања „у секундама“. Не волимо када нас посматрају као такмичаре, јер некада побиједите, а некада не. И остале групе раде сјајан посао, а нама је част што можемо да представимо наше породице, Колашин и Црну Гору на овако значајним манифестацијама. Побједа је када иза вас остане једна људска прича и једна искрена емоција која траје!“, наглашавају „Ђуде“. Младе Колашинке кажу да оне и даље путују „да би пјевале, а не да би се такмичиле“, при чему фестивале користе да се што више повежу са другим извођачима и експертима. „Прати нас увијек весела атмосфера, мада рад понекад зна да буде прилично напоран. Пјесме јесу тешке, али ни ми више нијесмо почетнице, имамо свој циљ и ми, једноставно, волимо да пјевамо! Трудимо се да уживамо.“, кажу оне. „Уз Даницу Шћепановић, која нам је као друга мајка, свако путовање нам пада лакше. Ту су и цјелодневне шале и заиста имамо прегршт сјећања и препоручујемо младима да нам се прикључе. Немогуће је описати наша путовања док се то лично не осјети!“ Иван Тепавчевић, „талија“ и готово стални члан групе са „Ђудама“ прелази на хиљаде километара. Он каже да му уз њих није потребна музика у аутобусу јер пјевају током цијелог пута, а научи се и доста о етно-музици која се не чује тако често.

 

Важан је рад, али је важан и одмор

 

Фестивал у Неготину јединствен је у региону. Од 2014. г.  на њему је наступало више од 1000 младих извођача из разних земаља. Циљ му је да промовише традиционалну музику и да активно укључује младе у њено очување. У томе, очигледно, успијевају о чему свједоче и имена награђених свих ових година, међу којима су ученици и студенти свих значајних етномузиколошких смјерова из Србије, Босне и Херцеговине и тд. Овогодишњи жири чинили су др етномузикологије Злата Марјановић, етномузиколог проф. Зоран Богдановић и студенткиња етномузикологије и познати интерпретатор етно-музике Даница Крстић. Промотер и гост фестивала била је Биља Крстић, добро познато име на пољу етно-музике. Организатор је удружење „НЕГО“ уз подршку Министарства културе и информисања Србије и Општине Неготин.

 

Ђуде током ВЕФ-а 2021.

 

Ове године су уз „Ђуде“ у Црну Гору награду донијеле и дјевојке из Дјечије клапе „Приморкиње“ из Будве и то у категорији обрада традиционалне музике. Клапом руководи проф. Катарина Поповић са којом имамо вишегодишњу квалитетну сарадњу кроз Етно-камп и друге сродне пројекте.

 

Са Даном и Дасом

 

У КУД-у „Мијат Машковић“ истичу да су овогодишње учешће на ВЕФ-у финансијски подржали Општина Колашин и Центар за културу Колашин, али и родитељи чланица и Милић Најо Седларевић, некадашњи члан и солиста КУД-а. Такође, захваљују се удружењу „НЕГО“ и љубазним домаћинима, нарочито Данијели Марковић, Драгани Јаћимовић, Душанки Ботуњац и Весни Станковић.

 

Јована Јоца Јекнић и Милена Мици Рондовић / ВЕФ 2021.

 

 „Ђуде“ су постале бренд Колашина, а биће ускоро и државе само уколико добију неопходну пажњу и подршку као што је то случај на локалном нивоу.“


„Ђуде“ – заиста добро звуче и добро звучи бити „Ђуда“.


Једна од побједничких пјесама на линку испод: 

https://fb.watch/7IGqBNCtL7/