Drugi festival etno-grupa i solista 9. i 10. septembra u Kolašinu

Drugi festival etno-grupa i solista 9. i 10. septembra u Kolašinu

U organizaciji NVU CIRTIP a uz podršku Opštine Kolašin na konkursu za NVU 2020/2021. u Kolašinu će se devetog i desetog septembra 2021. g. održati drugi Međunarodni festival etno-grupa i solista „Zmaj preleće s mora na Dunavu“. Nakon što je festival planiran za 2020. godinu odložen usled pandemije koronavirusa, ove godine je odlučeno da se manifestacija ipak održi uz sve važeće epidemijske mjere.

Cilj festivala je promocija malih etno-grupa i solista na tradicionalnim instrumentima i popularizacija tradicionalne muzike, bilo u izvođenju najbližem originalu („izvornom“) ili u raznim preradama i savremenim obradama. Tokom dvije festivalske večeri učesnici će se predstaviti odabranim programima na kolašinskom Trgu Vukmana Kruščića („Gornji trg“) od 18h. U slučaju lošeg vremena, koncerti će se održati u sali JU Centar za kulturu Kolašin.

 

 

Pored domaćih grupa KUD-a „Mijat Mašković“ – muške grupe i popularnih „Đuda“, nastupiće i etno-grupa „Simonida“ iz Nevesinja, etno-ansambl „Kult“ iz Kraljeva i orkestar i ženska pjevačka grupa ADZNM „Gusle“ iz Kikinde. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala jeste da su sve četiri grupe bile pobjednici negotinskog Vokalnog etno-festivala (VEF), prestižnog regionalnog takmičenja.

Koncerti će trajati po sat vremena.

Prijatelj festivala je JU Centar za kulturu Kolašin.