Đude na svečanom prijemu kod gradonačelnika kolašina

Đude na svečanom prijemu kod gradonačelnika kolašina

Gradonačelnik Kolašina Milosav Bato Bulatović upriličio je danas svečani prijem za Žensku pjevačku grupu „Đude“ koja je pobijedila na nedavno održanom negotinskom Vokalnom etno-festivalu u kategoriji tradicionalnog pjevanja. VEF je renomirano međunarodno takmičenje etno-grupa na kome su „Đude“ do sada osvajale dva puta prvo mjesto, dva puta drugo mjesto, a jednom i Specijalnu nagradu za očuvanje vokalne obredne tradicije.

 

Davor Sedlarević, rukovodilac i osnivač grupe, istakao je da je i sam poziv za festival veliki uspjeh, a o jačini takmičenja dovoljno govore imena nagrađenih poput sjajnih pjevačkih grupa „Vila“ iz Novog Sada koja je osvojila drugo mjesto i Škole pjevanja Bojane Nikolić iz Beograda koja osvaja treće mjesto. Veoma važno priznanje dobila je Dječija klapa „Primorkinje“ iz Budve koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji obrada.
Sedlarević se zahvalio na pomoći koju Opština Kolašin konstantno pruža aktivnostima pjevačke grupe i naglasio da je sledeći cilj snimanje cd-a sa prepoznatljivim repertoarom „Đuda“. Takođe, „Đude“ su u obavezi da sledeće godine u Negotinu održe cjelovečernji pobjednički koncert. One su u nastupile u sastavu Milena Rondović, Nađa i Jovana Jeknić, Jelena Miladinović, Hristina Šuković, Marta Medenica, Tijana Rakočević i Viktorija Tatić, dok im je Danica Šćepanović bila standardna podrška u putu i pripremi za nastup.

 

Gradonačelnik je istakao da je ponosan na djevojke i na način na koji prezentuju svoje porodice, opštinu i državu. Potencirao je važnost nematerijalnog nasljeđa, naročito u korelaciji sa turizmom i ubrzanim razvojem Kolašina. Takođe, naglasio je da će Opština i dalje podržavati sve aktivnosti “Đuda” i KUD-a “Mijat Mašković” koji su zaista svojevrstan brend Kolašina.