KSENIJIN “SJEVER” NA SJEVERU – PROMOCIJA KNJIGE O KSENIJI CICVARIĆ

KSENIJIN “SJEVER” NA SJEVERU – PROMOCIJA KNJIGE O KSENIJI CICVARIĆ

U kolašinskom Centru za kulturu 04. oktobra održana je promocija knjige Milorada Mića Miranovića „Ksenija Cicvarić – Život i pjesme“ u izdanju Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ iz Podgorice 2020. godine. Pored autora, o knjizi je govorio prof. Muzičke akademije na Cetinju Senad Gačević. U uvodnom dijelu večeri naglašen je doprinos kolašinskog Etno-kampa studijskom izučavanju plesno-muzičkog nasljeđa Crne Gore, te je i logika nalagala da se knjiga posvećena Kseniji promoviše upravo u nezvaničnoj „etno-prijestonici“ Crne Gore.

 

Miranović i Gačević

Kjnjiga sadrži četiri poglavlja: Rekli su o Kseniji, O Ksenijinim pjesmama, Notni zapisi i Foto-album. Miranović i Gačević su svaki iz svog ugla opisivali Ksenijin životni put i muzičko stvaralaštvo. Zaista se, prema riječima autora, ona može smatrati simbolom podgoričkog sevdaha i gradske pjesme a dokaz je i to da njene pjesme, kako je naglasio prof. Gačević, i danas traju i izvode se u svakodnevnom životu. Tako, u knjizi se mogu, između ostalih, pročitati kazivanja Mirka Mika Bracovića (Ksenijinog brata), Duška Novakovića (Ksenijinog sina iz prvog braka), Irene Spasikov (Ksenijine kćerke iz prvog braka), Žarka Cila Cicvarića (Ksenijinog sina iz drugog braka), Ranka Cicvarića (Ksenijinog sina iz drugog braka), kao i kolega Nikole Karovića, Mirka Rondovića, Branke Šćepanović, Bokija Miloševića, Ljubiše Pavkovića, Merime Njegomir i mnogih drugih. Takođe, dati su i interesantni podaci o pjesmama poput Sitna knjiga na žalosni, Milica jedna u majke i td.

 

Nađa Jeknić i Davor Sedlarević 

 

Tijana Rakočević i Davor Sedlarević

 

Možda najupečatljiviji trenutak večeri bio je kada je iznešen podatak da je Ksenija na Radijskom festivalu na Cetinju kao nagradu dobila veoma vrijednu crnogorsku svečanu nošnju koju su joj nadležni kasnije oduzeli kako bi je poklonili ženi Nikite Hruščova tokom njigove posjete Crnoj Gori.  Ksenija je na pomenutom festivalu izvela pjesmu „Sjever ružu niz polje njijaše“ koju je za ovu priliku veoma emotivno interpretirala članica ŽPG „Đude“ iz Kolašina, Nađa Jeknić. Uz nju, jednu od „himni“ Ksenijinog repertoara „Sejdefu majka buđaše“ izvela je vrlo nadahnuto Tijana Rakočević, takođe članica „Đuda“. Tijana i Nađa su tako dokazale da pored pjevanja „na glas“ koje je mahom vezano za seosku tradiciju vladaju i tzv. „urbanijim“ stilom pjevanja poput sevdalinki.

Svi učesnici promocije

 

Davor Sedlarević ovoga puta bio je u ulozi medijatora večeri, a na harmonici je i otpratio sve pjesme. Organizator večeri bio je Centar za kulturu Kolašin, a program je realizovan uz poštovanje svih važećih epidemijskih mjera.