KONCERTOM U BUDVI ZAVRŠEN PROJEKAT “MUZIČKA TRADICIJA ZA DJECU I MLADE”

KONCERTOM U BUDVI ZAVRŠEN PROJEKAT “MUZIČKA TRADICIJA ZA DJECU I MLADE”

U četvrtak 14. oktobra u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu Budvi održan je koncert „Muzička tradicija za djecu i mlade“. Brojni posjetioci prisustvovali su izvedbama Ženske klape „Primorkinje“ iz Budve, kojom rukovodi profesorica Katarina Popović i članica Ženske pjevačke grupe “Đude” iz Kolašina Tijane Rakočević i Milene Rondović sa rukovodiocem Davorom Sedlarevićem, koji je tokom večeri bio i u ulozi moderatora. On je istakao važnost projekta u smislu promocije i popularizacije tradicionalne muzike među mladim izvođačima, kao i terenski rad u Paštrovićima (etnološki, etnokoreološki, etnomuzikološki) koji je prethodio koncertu.

Klapa “Primorkinje”
Foto: Mila Medin

 

Na repertoaru je bilo više tradicionalnih pjesama iz Paštrovića, Budve, Boke, savremenih obrada u klapskom maniru, kao i tradicionalnih napjeva i obrada iz kontinentalnog dijela Crne Gore i regiona. 
Na samom početku večeri, prisutne je pozdravio Dušan Medin, projekt-menadžer Društva za kulturni razvoj “Bauo”, koji je bliže predstavio sve učesnike, program i partnere na projektu, izrazivši im zahvalnost na uspješnoj saradnji.

 

Tijana Rakočević i Milena Rondović
Foto: Mila Medin

 

Koncert su organizovali Društvo za kulturni razvoj “Bauo”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, JU Muzeji i galerije Budve, Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva, kao i partnera na projektu NVU CIRTIP – Centra za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama iz Kolašina.