ČLANOVI KUD-A „MIJAT MAŠKOVIĆ“ NA ETNO-KAMPU KIKINDA I FENOK-U. SLIJEDI ETNO-KAMP KOLAŠIN I PROJEKAT „SURVIVAL – VOICES OF HILLS“

ČLANOVI KUD-A „MIJAT MAŠKOVIĆ“ NA ETNO-KAMPU KIKINDA I FENOK-U. SLIJEDI ETNO-KAMP KOLAŠIN I PROJEKAT „SURVIVAL – VOICES OF HILLS“

Subota, 30 јул 2022.

Kolašin

 

Ženska pjevačka grupa „Đude“, kao i nekoliko članova KUD-a „Mijat Mašković“, učestvovali su na ovogodišnjem kikindskom Etno-kampu i međunarodnom Festivalu narodnih orkestara FENOK (25-31. jul 2022.).

ŽPG “Đude” na FENOK-u 2022.                          Foto: D. Sedlarević

 

Ovo je bila prilika da se nastavi saradnja između kolašinskog i kikindskog kampa, kao i između ansambala „Mijat Mašković“ i ADZNM „Gusle“. Sporazumima o saradnji, između ostalog, predviđeno je usavršavanje članova na radionicama i predavanjima kao i zajednički naučno-istraživački i umjetnički projekti.

Tokom dvije festivalske večeri, „Đude“ su prezentovale dio vokalnog nasljeđa sjevera Crne Gore sa posebnim akcentom na tradicionalno pjevanje sa povremenim sazvukom sekunde. Posebnu čast predstavljalo je gostovanje „Đuda“ na promociji drugog CD-a ženske pjevačke grupe ADZNM „Gusle“ čiji moderator je bio Davor Sedlarević, rukovodilac kolašinskog ansambla. Pored njega, na promociji su govorili dr Kristina Planjanin Simić i spec. Igor Popov.

 

“Đude”, FENOK 2022. Foto: D. Sedlarević

Pomenutim aktivnostima najavljeni su sledeći projekti koji će se realizovati u Kolašinu od 1. do 07. avgusta 2022. godine: Osmi Etno-kamp Kolašin i besplatne radionice pjevanja „na glas“ u okviru projekta „Survival – Voices of Hills“ koji je jedan od 11 nagrađenih projekata na ovogodišnjem konkursu Evropskih dana baštine (European Heritage Days).

 

Finansijska sredstva za putovanje u Kikindu obezbijedili su Opština Kolašin, NVU CIRTIP, KUD “Mijat Mašković” i članovi pomenutog KUD-a.