ĐUDE SA AMBASADORIMA NA BIOGRADSKOJ GORI

ĐUDE SA AMBASADORIMA NA BIOGRADSKOJ GORI

08. jul 2023.

Kolašin


U organizaciji Nacionalnih parkova Crne Gore na Biogradskoj gori je u subotu 08. jula organizovana edukativna tura Šetnja sa ambasadorima na službi u Crnoj Gori. Ovom prilikom oni su upoznati sa svim blagodetima koje pruža NP Biogradska gora, istorijatom parka i ostalim važnim pojedinostima. Direktor JP Nacionalni parkovi, Vladimir Martinović u riječi dobrodošlice izrazio je nadu da će Biogradska gora uskoro postati drugi nacionalni park koji će se naći pod zaštitom UNESCO. Marija Dulović, direktorica NP Biogradskaa gora, istakla je da je ovaj park naše najstarije zaštićeno područje čija zaštita datira još od 1878. g. kada je proglašena Knjaževim zabranom. Svaki rezultat i uspjeh u dobroj namjeri, prema njenim riječima, nije izolovan slučaj već je posledica dobre saradnje sa svim relevantnim institucijama na lokalnom i državnom nivou. Zahvalila se na pomoći Opštinama Kolašin i Mojkovac, TO Kolašina, Mojkovca i Berana, Odjeljenju bezbjednosti Kolašin, Ministarstvu odbrane Crne Gore i Upravi za inspekcijske poslove i licenciranje.


Đude


Da ovaj događaj bude u skladu sa autentičnim crnogorskim nasljeđem potrudile su se članice kolašinske Ženske pjevačke grupe „Đude“ koje su kao poslednje nositeljke raritetne vještine pjevanja arhaičnih napjeva sekundnog dvoglasja u Crnoj Gori pokazale zbog čega su dobitnice prestižne nagrade EU za najbolju evropsku priču o nasljeđu za 2022. godinu. Njihov osnivač i umjetnički direktor Davor Sedlarević ukratko je upoznao učesnike manifestacije šta je to po čemu je crnogorsko muzičko nasljeđe specifično i zašto su „Đude“ tako posebne i cijenjene u međunarodnim muzičkim krugovima.

Na ovaj način najbolje je zaokružena priča o neraskidivosti nematerijalnog nasljeđa sa ambijentima u kojima je ona vijekovima nastajala, nestajala ali i opstajala.

Kratak pregled ovog zanimljivog događaja pogledajte na linku https://www.youtube.com/watch?v=FryTgQnjlZc


Naslovna fotografija: Mićo Baltić