KUD „MIJAT MAŠKOVIĆ“ U HERCEG NOVOM

KUD „MIJAT MAŠKOVIĆ“ U HERCEG NOVOM

12. i 13. novembar 2021.


Veoma bogate aktivnosti KUD-a „Mijat Mašković“ nastavljene su 12. i 13. novembra u Đenovićima i Herceg Novom.

Članice Ženskе pjevačkе grupе „Đude“ Jelena Miladinović, Tijana Rakočević i Milena Rondović učestovale su 12. novembra u Đenovićima na promociji knjige Predraga Šušića „Da nam kolo ne zastane. Tradicionalne igre i plesovi Boke Kotorske u društvu i kulturi od XIX do XXI vijeka“. Pored autora, na promociji je govorio i jedan od recenzenata knjige Davor Sedlarević, a dječiji ansambl KUD-a „Sloga“ iz Đenovića izveo je “Igre iz Boke”.


Promocija knjige
Foto: Jelena Miladinović

 

Već sjutradan održan je veliki koncert „Gradu u čast“ u hercegnovskoj Dvorani Park. KUD „Mijat Mašković“ prezentovao je igre iz kolašinskog kraja koje su zaštićene kao kulturno dobro u Crnoj Gori i to kroz originalnu koreografiju „Djevojačke ljubavne mađije“. Pored toga, izveli su igre iz Bosilegradskog Krajišta koji su doživjele i poziv „na bis“, dok je ŽPG „Đude“ otpjevala dvije numere: „Zorna, Zorka, zar si još đevojka“ i groktalicu iz Žegara „Kad zapjevam ja i seja mila“.

Zdravica
Foto: Predrag Šušić


FA „Nikola Đurković“ iz Kotora izveo je „Igre iz Sandžaka“, „Šopske igre“ i „Igre iz kosovskog Pomoravlja“, a domaćini, KUD „Sloga“ iz Đenovića, na scenu su donijeli „Igre iz Boke“, „Vlaške igre“ i „Igre iz Šumadije“. Ženska klapa „Primorkinje“ iz Budve otpjevala je pjesme „Ustat ću rano ja“, „Prelje su prele“ i „Oj, jelova goro“.

Učesnici su se zahvalili KUD-u „Sloga“ na pozivu i izuzetnom gostoprimstvu, kao i rukovoditejki tog ansambla Željki Moskov.