“MIJATI” OTVORILI KOLO ZA UČENIKE SEOSKIH ŠKOLA

“MIJATI” OTVORILI KOLO ZA UČENIKE SEOSKIH ŠKOLA

Utorak, 15. 11. 2022.

Kolašin

U velikoj sali JU Centar za kulturu Kolašin 15. novembra održan je veliki koncert KUD-a „Mijat Mašković“ pod nazivom “Otvori kolo za sve” namijenjen učenicima seoskih škola sa teritorije opštine Kolašin, a povodom 79 godina od osnivanja ovog renomiranog ansambla. Oko 150 učenika sa svojim profesorima mali su priliku da se upoznaju sa igrama kolašinskog kraja koje su zaštićene kao kulturno dobro u Crnoj Gori, sa dijelom stvaralaštva Ženske pjevačke grupe „Đude“, te plesno-muzičkom praksom sa Balkana. Sve koreografije prikazane tokom koncerta originalna su autorska djela rađena samo za KUD „Mijat Mašković“.

Danica Šćepanović i Milena Rondović

Foto: Vesko Rakočević

 

Rukovodilac kolašinskog KUD-a Davor Sedlarević na zanimljiv način upoznao je posjetioce sa glavnim odlikama igara i pjesama kolašinskog kraja, a za ovu priliku su odabrana biraća kola, igranje po crnogorski i maglica, koje su prikupljene tokom istraživačkog rada upravo na seoskom području kolašinske opštine. Potom su „Đude“ izvele napjeve iz Morače, Rovaca i Vasojevića, dok su solistkinje Danica Šćepanović, Milena Rondović, Viktorija Tatić, Marta Medenica i Jelena Miladinović pokazale da vladaju vještinom pjevanja numera sa šireg područja Balkana, što su kasnije propratile i dinamične koreografije kojima je zaključen koncert.

Članovi KUD-a sa učenicima i nastavnicima
Foto: Danica Šćepanović

U narednom periodu očekuje se formiranje područnih jedinica KUD-a „Mijat Mašković“ čiji je cilj popularizacija i očuvanje plesno-muzičkog nasljeđa kolašinskog kraja.

Što drijemaš, jadna 

Foto: Vesko Rakočević

 

Koncert su organizovali Opština Kolašin, JU Centar za kulturu Kolašin sa Organizacionom jedinicom KUD„Mijat Mašković“ i NVU „CIRTIP“, a Opština Kolašin obezbijedila je osvježenje za sve učenike. Ovoj neobičnoj manifestaciji prisustvovala je i gradonaelnica Kolašina Marta Šćepanović koja je sa posebnim oduševljenjem prihvatila i podržala realizaciju ove ideje.