PREDSTAVNIK CIRTIP-A NA KREATIVNOM HABU U KOTORU

PREDSTAVNIK CIRTIP-A NA KREATIVNOM HABU U KOTORU

Utorak, 29. 11. 2022.

Kotor

Od 22.  do 29. novembra održana je Umjetnička rezidencija u Kreativnom habu u Kotoru uz učešće umjetnika iz Italije, Albanije i Crne Gore a u sklopu projekta „3C-Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulturnih i kreativnih industrija“ čiji je nosilac Ministarstvo kulture i medija Crne Gore. NVU CIRTIP je u ovom projektu imalo svog predstavnika koji se bavio reinterpretacijom plesnog nasljeđa Boke Kotorske.

Na radionicama je učestvovalo 15 umjetnika odabranih na osnovu javnog poziva sprovedenog u sve tri države. Oni su sa svojim mentorima razvijali proizvode u okviru ilustracije, video arta, 3D mapinga, savremenog pozorišnog izraza sa osvrtom na kulturu sjećanja lokalne zajednice, lokalnih muzičkih i plesnih izraza u savremenim reinterpretacijama, savremenim konceptima VR video-igara i modnog dizajna.

Davor Sedlarević / plesno nasljeđe

 

Prema riječima direktora Direktorata za kreativne industrije u Ministarstvu kulture i medija Igora Rakčevića organizovanjem Umjetničke rezidencije Ministarstvo kulture i medija podstiče razvoj inovativnih projekata iz oblasti kreativnih industrija i umrežavanje italijanskih, albanskih i crnogorskih umjetnika koji razmjenom iskustava imaju priliku da nadograde sopstvene kapacitete.

Projekat 3C podržan je u okviru IPA Prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora sa ciljem unapređenja saradnje relevantnih aktera kroz uspostavljanje inovativnih kulturnih i kreativnih centara sa rezidencijalnim umjetničkim programima i formiranje zajedničkih prekograničnih mreža saradnje.

 

Proizvodi koji budu kreirani tokom rezidencije, kao i oni koji nastanu u okviru realizacije rezidencija u Italiji i Albaniji koje su planirane za početak  2023. godine, biće prikazani tokom izložbe u martu ili aprilu 2023. godine u sve tri države. 

Više detalja na linku / more details on link https://www.italy-albania-montenegro.eu/3c-project-cross-border-workshop-in-kotor-from-21-to-27-november