OD RUMICE I SEKE DO „ĐUDA“: EMOTIVAN NASTUP KOLAŠINKI U KRUŠČIĆU

OD RUMICE I SEKE DO „ĐUDA“: EMOTIVAN NASTUP KOLAŠINKI U KRUŠČIĆU

21, 22. jul 2023.

Kruščić


U okviru ovogodišnje manifestacije Crnogorsko kulturno ljeto koje se održava u Kruščiću (Srbija) posebno emotivan nastup 21. jula imala je Ženska pjevačka grupa „Đude“ pri KUD-u „Mijat Mašković“ iz Kolašina. Kruščić su u političkoj kolonizaciji 1945. godine naselili većinom stanovnici nekadašnjeg Sreza kolašinskog te iz tog razloga postoje mnogobrojne porodične, ali i društvene i kulturološke veze među stanovništvom ova dva mjesta.

S obzirom na to da je rukovodilac i osnivač „Đuda“ Davor Sedlarević svojevremeno diplomirao na temu običaja, igara i pjesama kolonista iz Kruščića, ovo je bila prilika da se prezentuju i reinterpretiraju i neke od davno snimljenih pjesama u živopisnom bačkom selu. Tada su kazivači bili najstariji mještani i mještanke Kruščića od kojih većina, nažalost, više nije živa, a sada su to izvele djevojke iz Kolašina: Milena Rondović, Nađa Jeknić, Jelena Miladinović, Jovana Jeknić, Marija Jeknić, Helena Šuković, Aleksandra Drljević, Tara Dulović i Danica Šćepanović. Kolika je važnost tadašnjih snimljenih intervjua tek se vidjelo nakon nastupa „Đuda“, ali i nakon dokumentarnog filma prikazanog sledeće večeri: „Tri žene kao prenosioci nasljeđa“ čiji je autor upravo Sedlarević. U njemu se na zanimljiv način sublimiraju kazivanja Rumice Lazarevske i Jelisavke Seke Bulatović – kolonistkinja iz Kruščića, kao i Todorice Tode Radojević iz rovačkog sela Liješnja. One potvrđuju trajanje plesno-muzičkog nasljeđa Kolašina i savršeno definišu kulturu sjećanja.

 

Đude


Praktično da nema nijednog posjetioca koji tokom te dvije večeri u Domu kulture nije zaplakao i na neki način osjetio povezanost kako sa zemljom maticom tako i sa onim prenosiocima nasljeđa koji više nijesu sa nama, ali kroz ovakve manifestacije, koreografije i naučne radove ostaju zauvijek zabilježeni u crnogorskoj istoriji.

Kako je rekao Davor Sedlarević tokom prezentacije filma: „Bez Kruščića ne bi bilo ni „Đuda“, ni zaštićenog kulturnog dobra „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“ a  ni KUD-a „Mijat Mašković“ kakav je danas.”

 

Davor Sedlarević tokom predavanja u Kruščiću  

 

Pored „Đuda“ iz Kolašina su na ovogodišnjem Kulturnom ljetu učestvovali bendovi „Rudolf“ i „Šendon“.

Organizatori “Crnogorskog kulturnog ljeta“ su KUD „Kruščić“ i Udruženje Crnogoraca Kruščića. Suorganizator manifestacije je Mesna zajednica Kruščić, dok su pokrovitelji Opština Kula, Turistička organizacija opštine Kula, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji i Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Vlade Crne Gore. Kolašinci su istakli veliku zahvalnost domaćinima na gostoprimstvu i ukazanoj časti, sa nadom da će ovakvi susreti postati tradicionalni i sa ciljem razvijanja saradnje na polju kulture i njegovanja sjećanja na kolonizaciju i zajedničko porijeklo.