ZAVRŠEN DEVETI ETNO-KAMP KOLAŠIN

ZAVRŠEN DEVETI ETNO-KAMP KOLAŠIN

Ponedjeljak 7. 08. 2023.

Kolašin

Deveta Međunarodna studijska istraživačka stanica „Etno-kamp Kolašin“ uspješno je realizovana uz učešće profesora, studenata, učenika i hobista iz raznih krajeva Balkana. Raznovrstan ovogodišnji program u potpunosti je opravdao epitet Kolašina kao crnogorske „etno-prijestonice“. Na samom početku učesnike je pozdravio predsjednik opštine Kolašin Vladimir Martinović koji je potencirao važnost naučno-istraživačkog karaktera kampa i značaj koji on ima za cjelokupno nasljeđe, dodajući da je Kolašin uveliko prepoznat kao sjajna baza za razvoj etnomuzikologije i etnokoreologije u Crnoj Gori.


Radionice crnogorskog kola


Polaznici su proteklih dana imali priliku da uče igre i pjesme od eminentnih predavača i to: crnogorske igre od specijaliste Davora Sedlarevića, makedonske od studentkinje Martine Trajkovske i sandžačke od profesora Predraga Šušića koji je bio i mentor kampa. Radionice tradicionalnog pjevanja vodila je MA Maja Radivojević.


MA Maja Radivojević


Terenska istraživanja bila su posvećena gradskom nasljeđu Kolašina, a dio aktivnosti usmjeren na formiranje KEFA (Kolašinski elektronski folklorni arhiv) i podrazumijevao je obradu dijela snimaka sa prethodnih istraživanja za šta su bili zaduženi studenti i učenici.  Građani Kolašina kao i turisti mogli su da prate radionice na otvorenom i upoznaju se sa savremenom plesno-muzičkom metodologijom. Pritom, mogli su i da čuju zvukove tradicionalnih instrumenata gajdi, kavala, svirale, tambure i duduka.


Novo Minić i Aleksandra Drljević, polaznici Etno-kampa

 

Sve radionice bile su potpuno besplatne i privukle su veliki broj polaznika, te su prema riječima organizatora i najposjećenije otkako se kamp održava. „Naročito nas raduje čijenica da su radionice počeli da posjećuju i učesnici iz drugih opština i koriste rijetku priliku da uče igre i pjesme po savremenim standardima. Takođe, moto kampa „Kolašin: mjesto susreta nasljeđâ“ više  nije potrebno pojašnjavati“, kazao je organizator Davor Sedlarević.


Sa terenskog istraživanja

 

Martina Trajkovska, studentkinja igre iz Štipa, istakla je važnost umrežavanja istraživača i izvođača, ne zaboravivši da doda da je očarana prirodnim ljepotama Kolašina. Ona je i preporučila svim zainteresovanima da iskoriste šansu za usavršavanje koja im se pruža u Kolašinu jer je vrlo malo ovakvih naučno-istraživačkih skupova koji su potpuno besplatni, već su kotizacije značajno visoke.


Orkestar Etno-kampa

 

Veliku pažnju izazvala su i predavanja. Tako je MA Nikola Zekić govorio o pločama na 78 obrtaja, MA Marko Gošović o novoj formi estetskog doživljaja kroz zvuk građevina, a MA Jelena Đukanović dala je detaljan osvrt na nedoumice i zloupotrebe koje se dešavaju kroz korišćenje savremene tehnologije u interpretaciji kulturne baštine.


MA Nikola Zekić

 

MA Marko Gošović

 

Mr Jelena Đukanović

 

Luka Kosanović, student master studija na FMU u Beogradu, predstavio je sviranje na tradicionalnim duvačkim instrumentima, a Tamara Ljesar, diplomirani dramski i audiovizuelni umjetnik, osvrnula se na umjetnički rad sa osobama sa poremećajima iz spektra autizma.

 

Luka Kosanović

 

Tamara Ljesar

 

Etno-kamp finansijski su podržali Ministarstvo kulture i medija, Opština Kolašin, JU Centar za kulturu Kolašin, NVU CIRTIP i članovi KUD-a „Mijat Mašković“.