ЂУДЕ НА ТРЕЋЕМ САБОРУ ИЗВОРНОГ ПЈЕВАЊА У ПЛУЖИНАМА

ЂУДЕ НА ТРЕЋЕМ САБОРУ ИЗВОРНОГ ПЈЕВАЊА У ПЛУЖИНАМА

23. септембар 2023.

Плужине


Женска пјевачка група „Ђуде“ учествовала је у суботу 23. септембра на трећем Сабору изворног пјевања „Запјевајмо, сачувајмо обичаје старе“ у Плужинама у организацији тамошњег КУД-а „Пива“ и Центра за културу. Ово је била изузетна прилика за умрежавање и стварање нових сарадњи с обзиром на велики број пјевачких група из региона које су учествовале на фестивалу.


Ђуде у Плужинама / Фото: Б. Јекнић

 

„Ђуде“ су се публици представиле два пута и то са пјесмама са сјевера Црне Горе, чиме су наставиле веома богате активности на промоцији женског архаичног двогласног секундног пјевања. Сабору је претходио дефиле свих учесника кроз град.

Наредног дана, љубазношћу руководиоца КУД-а „Пива“ Ранка Мићановића, организован је одлазак у Манастир Пива и упознавање са богатом историјом манастира, као и обилазак ризнице гдје је раритетне и вриједне предмете представио игуман манастира јеромонах Јефтимије.

 

Са Ранком Мићановићем испред Манастира Пива                                                                            

Учеснице су потом обишле Меморијални комплекс у Долима одајући пошту страдалима у злочину СС дивизије „Принц Еуген“ над локалним становништвом 1943. године.

КУД „Мијат Машковић“ овим путем изражава велику захвалност организаторима Сабора на позиву и гостопромству и честита на сјајној организацији Сабора истичући значај оваквих манифестација за повећање свијести о важности преношења знања о традиционалном пјевању и подршку ријетким групама које се баве овим видом музике.