ПРЕДАВАЊЕ ДАВОРА СЕДЛАРЕВИЋА О ХАРВАРДСКИМ СНИМЦИМА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ (1935)

ПРЕДАВАЊЕ ДАВОРА СЕДЛАРЕВИЋА О ХАРВАРДСКИМ СНИМЦИМА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ (1935)

Четвртак, 21. март 2024.

Колашин


У Kолашину је 21. марта 2024. реализовано занимљиво предавање чија тема су били оригинални снимци са Харварда у којима су 1935. године забиљежена казивања о играма и пјесмама колашинског краја од којих су неке данас заштићене као културно добро од локалног значаја у Црној Гори. Носиоци тог добра су чланови KУД-а „Мијат Машковић“ из Kолашина.
Медијатор програма био је специјалиста Давор Седларевић који је надахнуто говорио о харвардској Милман-Пери (Milman Parry) колекцији и емитовао инсерте из снимљених интервјуа. Kомпаративном методом третирао је старе записе и нова извођења која су готово стопроцентно ревитализована и пренесена вишегодишњим теренским истраживањима „Етно-кампа др Злата Марјановић – Kолашин“. Посебну захвалност изразио је господину Давиду Елмеру професору грчке књижевности који руководи поменутом збирком на Харварду на разумијевању и помоћи током реализације пројекта.

Организатор предавања било је НВУ Центар за изучавање и ревитализацију традиционалних игара и пјесама – ЦИРТИП из Kолашина у сарадњи са ЈУ Центар за културу Kолашин и подршку Општине Kолашин кроз Kонкурс намијењен НВУ.

 

ЖПГ Ђуде Фото: Б. Јекнић


Програм је имао и посебну драж музичког путовања кроз различите временске слојеве црногорске традиционалне музичке праксе који су овога приредиле чланице ЖПГ „Ђуде“ из Kолашина: Милена Рондовић, Јелена Миладиновић, Тијана Ракочевић и Викторија Татић.
      

Инсерт са предавања налази се на линку: Предавање Давор Седларевић