KUD „MIJAT MAŠKOVIĆ“ NA OBILJEŽAVANJU 140 GODINA OŠ „VOJIN ČEPIĆ“ U DRAGOVIĆA POLJU

KUD „MIJAT MAŠKOVIĆ“ NA OBILJEŽAVANJU 140 GODINA OŠ „VOJIN ČEPIĆ“ U DRAGOVIĆA POLJU

Dragovića Polje, 01. april 2024.

Dragovića Polje


Kulturno-umjetničko društvo „Mijat Mašković“ učestvovalo je na proslavi Dana škole „Vojin Čepić“ u Dragovića Polju (Gornja Morača). Na poziv direktorice škole Jelene Janković prikazani su tradicionalni plesovi i pjesme koje njeguje kolašinski ansambl, a koje su prikupljene istraživačkim radom upravo u predjelima Gornje i Donje Morače. Zbog malog prostora ansambl je nastupio u smanjenom sastavu, pri čemu su prvi dio obilježile članice Ženske pjevačke grupe „Đude“ pjesmama „Što je ovo svako veče, te moračka brda ječe“, „Oj Moračo, pleme moje“, „Ovce čuva Bojana“ i „Tri đevojke drugovale“, dok je igrački ansambl izveo igre Što drijemaš, jadna, igranje po crnogorski i trusu. Zanimljiv je podatak da su većinu igara i pjesama mještani koji su bili u publici pjevali zajedno sa izvođačima što je potvrda autohtnosti kao i validnih terenskih podataka.


Dio ansambla “Mijat Mašković” ispred škole u Dragovića Polju; Foto: B. Jeknić

 

Foto: B. Jeknić   


U bogatom programu nastupile su mnogobrojne sekcije škole, a gradonačelnici Kolašina i Nikšića Petko Bakić i Marko Kovačević uručili su prigodne poklone. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija kao i drugi lokalni zvaničnici.

Na ovaj način trasiran je novi put saradnje JU Centar za kulturu Kolašin i škole „Vojin Čepić“ i dogovorena potencijalna održavanja radionica igara i pjesama za đake gornjomoračkih sela za kojima su oni izrazili želju.


Insert sa svečanosti pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=CAfrugLHpN0&t=19s