RIZNICA PLESNE PRAKSE U KOLAŠINU OTVORENA ZA REKREATIVCE

RIZNICA PLESNE PRAKSE U KOLAŠINU OTVORENA ZA REKREATIVCE

Subota, 30. sept. 2023.

Kolašin


Dani evropske baštine obilježeni su na kolašinskom Trgu borca uz učešće rekreativaca svih uzrasnih dobi koji su imali priliku da nauče nekoliko tradicionalnih igara iz Crne Gore i regiona. Moto ovogodišnjih Dana bio je „Živo nasljeđe“, a KUD „Mijat Mašković“, JU Centar za kulturu Kolašin i NVU CIRTIP u skladu sa tematikom odlučili su da sugrađanima omoguće osnovnu edukaciju iz oblasti tradicionalnih plesova sa fokusom na Nematerijalno kulturno dobro „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“. Simbolično nazvan prema šaljivim stihovima koji su nekad pratili igranje po crnogorski „Otkud pravo sad imaju / oženjeni da igraju?“događaj je imao za cilj razbijanje prerasuda o tome da osobe koje uđu u zrelije godine ne mogu više da se bave plesno-muzičkim aktivnostima. Radionice su se pokazale kao veoma inspirativne, te su njima prisustvovali i oženjeni i udati, ali i djeca, osnovci, studenti i turisti. Polaznici šarolikih profesija preko dva sata učili su igranje po crnogorski, maglicu i trusu koji su zaštićeni kao kulturno dobro u Crnoj Gori, ali i razne tradiconalne plesove iz regiona popularne na zabavama i repertoarima KUD-ova.

 

Radionice na trgu
Foto: I. Rakočević


Obrađivani si osnovni igrački motivi, tzv. „plesna azbuka“, zatim je bilo riječi o istorijatu i najčešćim prilikama za igru u prošlosti, pravilima ponašanja u kolu i van njega, kao i greškama koje se često susreću u našim ansamblima i pogrešno prikazuju kao stara – naslijeđena tradicija.

 

Za igranje u kolu nijesu važne godine
Foto: P. Bazović


Najmlađa polaznica imala je 5 godina, a najstariji preko 70. Svako je igrao u okviru svojih mogućnosti, a mnogi su izrazili želju za što češćim okupljanjima ovog tipa.

Pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a radionice su po najsavremenijim plesnim metodama vodili specijalista Davor Sedlarević i student smjera za tradicionalne igre u Kikindi Jovan Miladinović.


Dio polaznika radionica
Foto: I. Rakočević


Kratak video sa Dana baštine iz Kolašina možete vidjeti na sledećem linku https://www.youtube.com/watch?v=9lgWRuICDgQ&t=11s