POD ZMAJEVIM KRILIMA BOGATSTVO MUZIČKOG NASLJEĐA

POD ZMAJEVIM KRILIMA BOGATSTVO MUZIČKOG NASLJEĐA

Petak, 13. oktobar. 2023.

Kolašin


U Kolašinu je uspješno realizovan četvrti Internacionalni festival malih etno-grupa i solista “Zmaj preleće s mora na Dunavu” u organizaciji JU Centar za kulturu Kolašin, KUD-a “Mijat Mašković” i NVU CIRTIP. Učesnici kampa bili su renomirani ansambli, ali i mladi muzičari koji se tek probijaju na svijetla etno i world-music scene. Tako, Vokalna radionica “Bistrik” Bilje Krstić, ovog puta pod dirigentskom palicom etnomuzikologa Ruže Rudić, po prvi put bila je u Kolašinu prikazavši svu draž reinterpretacije tradicionalnih muzičkih motiva upakovanih u savremeno ruho. Rudićeva je naglasila da je kolašinski festival: „Radost muziciranja, kako za učesnike, tako i publiku. Pokazalo se da je izvanredan napor inicijatora i organizatora uspješan korak ka očuvanju tradicije. Šetnja i pjevanje u prirodi Biogradske gore – šumskog blaga, doprinijela je iskrenom uživanju u druženju svih učesnika! Stoga, sve čestitke ovim divnim vedrim licima koja ćemo, nadamo se, ponovo sresti ovdje u Kolašinu!“

 

Bistrik – Foto: I. Rakočević


Ženska pjevačka grupa KUD-a “Svetozar Marković” iz Novog Sada potvrdila je visok izvođački nivo prezentujući etnomuzikološke zapise iz raznih krajeva Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Prema riječima rukovodioca, etnomuzikologa Anđele Cvijan: „Događaj je bio jedinstvena prilika da se čuje sva ljepota tradicionalne muzike i slavi bogatstvo kulturne baštine. Publika u Kolašinu odlično zna šta je nasljeđe i za nas je posebna draž učešće na već čuvenom „Zmaju“.

 

ŽPG KUD-a “S. Marković” Foto: I. Rakočević

 

Aleksa Radonjić, lider etno-ansambla “Koreni” i instrumentalista na gajdama, kavalu, fruli i tamburi kaže da je za njegov mladi ansambl ovo bila izvanredna šansa da se ogledaju u društvu vrhunskih izvođača sa zavidnim referencama. Njihov nastup, protkan kombinacijom nadahnutih aranžmana, bio je baziran je na melodijama sa Balkana čime su najavili da je pred „Korenima“ zaista sjajna perspektiva.


KUD “Koreni” Foto: I. Rakočević

 

Domaćini, Ženska pjevačka grupa “Đude” iz Kolašina, priredila je pravu etno-čaroliju dokazujući po ko zna koji put da je jedna od najboljih pjevačkih grupa u regionu. Nastup započet moračko-rovačkim napjevima pretvorio se u nadahnutu sesiju po različitim stilovima pjevanja koju će kolašinska publika dugo pamtiti. “Pored toga što promovišemo crnogorsko nasljeđe na raznim festivalima, za nas je značajno to što dajemo doprinos razvoju originalnih lokalnih manifestacija i tako pospješujemo i turističku i kulturološku ponudu grada. Raduje nas saradnja sa svim grupama koje smo upoznali na takmičenjima i gostovanjima i što ih možemo pozvati u Kolašin”, kaže Milena Rondović, članica i solistkinja “Đuda”.

 

 

“Đude” Foto: I. Rakočević

 

Umjetnički direktor festivala Davor Sedlarević smatra da iz godine u godinu postaju sve kvalitetniji i da je potrebno podstaći sigurniju finansijsku konstrukciju usled porasta popularnosti etno-muzike u svijetu. “Ove godine uveli smo novinu, a to su radionice na kojima učesnici razmjenjuju svoja znanja i iskustva. Svi nastupaju uživo i zaista imamo virtuozne i na momente spektakularne programe”, rekao je on zahvalivši se posebno Mariji Dulović direktorici Nacionalnog parka “Biogradska Gora” u čijem predivnom ambijentu je održan dio radionica. Kolašinski pjesnik Nikola Lića Šćepanović u svom prepoznatljivom maniru vodio je program zaključivši da grad na Tari ovim opradvava moto koji ga godinama prati – da je “mjesto susreta nasljeđâ.” 

Kratak video sa Festivala možete vidjeti na sledećem linku https://www.youtube.com/watch?v=9lgWRuICDgQ&t=11s