SKLAD ARHAIČNIH NAPJEVA I PRIRODE SINJAVINE

SKLAD ARHAIČNIH NAPJEVA I PRIRODE SINJAVINE

Petak, 20. oktobar, 2023.

Kolašin


„Sinjavino Bog t’ ubio

Ko se u te zaljubio?“


Ovim stihovima je u kolašinskom Zavičajnom muzeju naša Ženska pjevačka grupa „Đude“ ukazala na savršen sklad u kom su nekada fuinkcionisali priroda Sinjavine, katunski način privređivanja i muzika. One su u umjetničkom dijelu Izložbe “Budućnost kroz tradiciju” prikazale dio muzičkog bogatstva koje je KUD „Mijat Mašković“ što svojim stalnim aktivnostima, što preko studijske istraživačke stanice „Etno-kamp“ Kolašin, prikupio na terenskim istraživanjima.

Izložba je bila dio Završne konferencije Evropskog projekta “IRIS – Nadahnjujuće ruralno nasljeđe: Održive prakse zaštite i očuvanja planinskih pejzaža i sjećanja”  koja je realizovana u Kolašinu od 19. do 21. oktobra 2023. godine.

Projekat IRIS se sprovodi od oktobra 2020. godine u pet evropskih zemalja: Crnoj Gori, Francuskoj, Italiji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. a kofonansira se kroz Horizont 2020 okvirni program Evropske Unije za istraživanje i inovacije, a implementira ga konzorcijum koji čine: Univerzitet iz Đenove, Italija kao koordinator; Francuski nacionalni savjet za naučna istraživanja CNRS i Univerzitet iz Tuluza – Francuska; Univerzitet iz Granade – Španija i Univerzitet iz Durama – Ujedinjeno Kraljevstvo.


Kratak video sa izložbe možete vidjeti na sledećem linku https://www.youtube.com/watch?v=9lgWRuICDgQ&t=11s