“ĐUDE” I DAVOR SEDLAREVIĆ NA SIMPED-u 2023

“ĐUDE” I DAVOR SEDLAREVIĆ NA SIMPED-u 2023

Petak, 26. oktobar, 2023.

Cetinje


Davor Sedlarević, specijalista vaspitač za tradicionalne igre radionicom “Iskustvo u radu na revitalizaciji arhaičnog dvoglasnog pjevanja u CG na primjeru ŽPG “Đude” učestvovao je na ovogodišnjem SIMPED-uMeđunarodnom simpozijumu iz oblasti muzičke pedagodije. Simpozijum je održan na Muzičkoj akademiji na Cetinju pod sloganom “Izazov, insiracija i kreacija”.

Uz asistenciju članica ŽPG “Đude” Milene Rondović, Jelene Miladinović i Tijane Rakočević učesnici konferencije imali su priliku da nauče osnove dvoglasnog sekundnog pjevanja u Crnoj Gori, kao i da se upoznaju sa procesom nastanka “Đuda” i problemima u institucionalnom djelovanju na ovom polju.

Pored toga, ostvarena je i saradnja sa prof. Melitom Ivanovskom iz Makedonije čija radionica “Praktičan prikaz metodike narodnog pjevanja” je ukazala na pravce u kojima je moguće razvijati izučavanje tradicionalnog pjevanja u Crnoj Gori. Njene aisstentkinje bile su učenice Muzičko-baletskog učilišta „Ilija Nikolovski Luj“ iz Skoplja Anastasija Ilievska i Milena Angelova.

 

Detalj sa radionica                                                                Foto D. Sedlarević 

 

 

Na osnovu slične metodologije funkcioniše i rad u KUD-u “Mijat Mašković” iz Kolašina, što je prilično dobra baza za dalji potencijalni razvoj etnomuzikologije i etnokoreologije u Crnoj Gori kroz neki dobro osmišljen nacionalni program koji bi u startu svakako morao biti eksperimentalnog karaktera i započet na nižim stupnjevima školovanja.

Prilično brzo zajedničko učenje napjeva iz Makedonije i Crne Gore na konkretnom primjeru dokazalo je ispravnost implementacije naučno-istraživačkog i metodološkog procesa kao i svestranu mogućnost pravilne edukacije. Davor Sedlarević naročito se zahvalio prof. Vedrani Marković na iskazanom senzibilitetu za povećanje aktivnosti na izučavanju tradicionalne muzike u Crnoj Gori na čiju inicijativu je ovo već drugo predavanje na Muzičkoj akademiji u kom učestvuju on i “Đude”.