IGRE KOLAŠINSKOG KRAJA ODUŠEVILE NA “ETNO-GLASU”

IGRE KOLAŠINSKOG KRAJA ODUŠEVILE NA “ETNO-GLASU”

Petak i subota, 10. i 11. novembar 2023.

Pančevo


KUD „Mijat Mašković“ učestvovao je od 10. do 12. novembra na Festivalu „Etno-glas u Pančevu (Srbija). Na poziv organizatora KUD-a „Stanko Paunović“ NIS RNP predstavljene su igre iz Nematerijalnog kulturnog dobra „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“, a Ženska pjevačka grupa „Đude“ na posebnom koncertu izvela je širok spektar pjesama iz raznih krajeva Crne Gore. „Etno-glas“ se održava već 23. put i pored koncerata ima raznolike sadržaje poput radionica i izložbi.


Igranje po crnogorski / Foto: Igor Rakočević


Gostovanje je bila izuzetna prilika za umrežavanje sa ansamblom koji ima veoma bogatu tradiciju i koji takođe u svom opisu aktivnosti ima istraživački rad.

Prema riječima Davora Sedlarevića, rukovodioca kolašinskog ansambla, publika u Pančevu reagovala je sjajno o čemu svjedoči i oko 200 000 pregleda na društvenim mrežama na video snimcima sa nastupa. Ovo je mnogim posjetiocima bio pvi susret sa autohtonim crnogorskim igrama izvođenim bez orkestarske pratnje, dakle onako kako su i zabilježene na terenskim istraživanjima, a reakcije prisutnih dokazale su da su potpuno stereotipne tvrdnje da su crnogorske igre „neatraktivne“ ako se prikazuju na tzv. „izvorni“ način.