ОБИЉЕЖЕНО 80 ГОДИНА ОД ЗАСИЈЕДАЊА ЗАВНО У КОЛАШИНУ

ОБИЉЕЖЕНО 80 ГОДИНА ОД ЗАСИЈЕДАЊА ЗАВНО У КОЛАШИНУ

Сриједа, 15. новембар 2023.

Колашин


У Колашину је 15. новембра обиљежено 80 година од Засиједања ЗАВНО Црне Горе и Боке. Свечаном академијом „Слобода народу“ освјежено је памћење и на оснивање КУД-а „Мијат Машковић“ које је тада формирано као пратећа умјетничка трупа чије је задужење било припрема културно-умјетничких програма за борце као и подизање ратног морала.

Фото: Марјана Милошевић


Давор Седларевић, руководилац „Мијата Машковића“, обратио се присутнима истакавши да су планови КУД-а да у будућности прерасте у инстраживачки центар посвећен плесно-музучком насљеђу. Овом приликом приказан је и дио игара из нематеријалног културног добра „Традиционалне игре колашинског краја“, док је Женска пјевачка група „Ђуде“ овог КУД-а извела неколико пригодних пјесама из НОБ-а.


Уз богате документе и визуелну грађу која је приказана, посјетиоцима су се обратили Петко Бакић, градоначелник Колашина, Милојица Дакић, потпредједник СУБНОР-а и Антифашиста Црне Горе и Јасмина С. Никчевић. Положени су вијенци на Спомен-комплекс „Бреза“ и споменик Палим борцима у центру града.


Програм је надахнуто водио Драган Митов Ђуровић док је стихове казивао колашински пјесник Никола Лића Шћепановић.