МНОГОБРОЈНЕ АКТИВНОСТИ “ЂУДА” – ОД МАНАСТИРА МОРАЧЕ ДО ТРМАЊА

МНОГОБРОЈНЕ АКТИВНОСТИ “ЂУДА” – ОД МАНАСТИРА МОРАЧЕ ДО ТРМАЊА

Субота и недјеља, 3. и 4. септембар 2022.

Колашин, Трмање

Богате активности Женске пјевачке групе „Ђуде“ настављене су серијом наступа на значајним локалним и државним манифестацијама протеклог викенда.

 

Свечаном академијом у сали Центра за културу Колашин 03. септембра 2022. године обиљежено је 770 година постојања Манастира Мораче. Бесједе су одржали митрополит црногорско-приморски Јоаникије и академик Миро Вуксановић, а свечаности је присуствовао велик број општинских и државник званичника. У умјетничком дијелу програма „Ђуде“ су извеле неколико пригодних традиционалних религијских пјесама забиљежених на простору Мораче, Роваца и Добриловине, као и архаичне пјесме према теренским истраживањима, по којима су већ препознате и на ширем европском простору. Хор „Свети апостол и јеванђелист Марко“ из Подгорице, те гуслар Ђорђије Копривица и полазници школе вјеронауке при Храму Светог Димитрија у Колашину, такође су учествовали уз програму.

 

ЖПГ Ђуде
Фото: Давор Седларевић

 

Након тога, 04. септембра „Ђуде“ су, сада већ традиционално, биле дио планинарског похода „Стазом Вељка Влаховића“ у ровачком селу Трмање гдје су извеле велик број традиционалних пјесама забиљежених у предјелима Роваца, Мораче и Бјеласице, а солисткиње Даница Шћепановић и Милена Рондовић представиле су и своје могућности и у извођењу севдалинки уз пратњу Давора Седларевића.

 

Кратак извјештај са наступа можете погледати на линку Ђуде 3. и 4. септембар. 2022. извјештај