НЕЗАБОРАВАН КОНЦЕРТ “ЂУДА” У ПОДГОРИЧКОМ КИЦ-У

НЕЗАБОРАВАН КОНЦЕРТ “ЂУДА” У ПОДГОРИЧКОМ КИЦ-У

Концерт колашинске женске пјевачке групе „Ђуде“ која његује вјештину извођења старијег двогласног пјевања са повременим сазвуком секунде одржан је у понедјељак 08. новембра у КИЦ-у „Будо Томовић“. Овакви догађаји права су ријеткост код нас с обзиром на недостатак свијести о важности изучавања музичког насљеђа, што потврђује и непостојање етно-смјерова на образовним установама, док су у КУД-овима пјевачке групе на нивоу статистичке грешке.

Програм концерта био је базиран на некада најдоминантнијем виду музичког израза у нас, а који нестаје из праксе и неправедно се сматра „заосталим“. „Ми смо, по угледу на земље региона, након вишегодишњег истраживачког рада, контаката са последњим носиоцима праксе и сарадње са експертима најзад успјели у намјери да ревитализујемо тај вид музичког израза и удахнемо му „нови живот“, казао је оснивач групе Давор Седларевић.


Давор Седларевић

Фото: Марија Влаховић


Он је као медијатор овог догађаја умногоме појаснио разлике између западноевропског музичког система (тоналног), дакле оног у ком смо савремено одгајани и у ком живимо, и нашег традиционалног (тонског) на чије звучне особине наше ухо у старту није навикнуто махом и услед извођачког дисконтинуитета и музичког васпитања. У форми „концерт часа“ открио је и неке досад непубликоване податке прикупљене директно на терену а везане за могуће обредно поријекло одређених напјева, мелодије и контекст, трајање, опстајање и нестајање. Тако је публика могла чути успаванке, сватовске напјеве које су изводиле „цикотуше“ – дјевојке чија је дужност некада била да пјесмом испрате свадбу, тужбалице, али и шаљиве напјеве по којима смо препознати. Присутни су сазнали шта заправо значи пјевање „на глас“, шта су „квоцајући“ тонови, „грохот“ и слични термини. Јасно су се могле чути разлике по којима се некада препознавало пјевање Роваца, Мораче, Васојевића, Пиве и других регија.

ЖПГ “Ђуде” у КИЦ-у

Фото: Марија Влаховић

 

Један дио програма био је посвећен и пјесмама из региона са циљем компарације. Поред Седларевићевих, извођени су записи др Злате Марјановић, др Слободана Јеркова, др Драгице Панић Кашански, др Сање Ранковић и Лудвика Кубе.

Реакција публике на бравурозно извођење „Ђуда“ огледа се најбоље и у позиву на „бис“ који није карактеристичан за концерте оваквог типа. Људи често не разумију концепт старинског пјевања и потребно је бити стрпљив и појашњавати због чега се све то пјевало на такав начин.


Овације за “Ђуде”
Фото: Марија Влаховић

 

Овај јединствени музички догађај у Подгорици настао је након великог међународног успјеха „Ђуда“. Организатори су били КИЦ „Будо Томовић“, Центар за културу Колашин и КУД „Мијат Машковић“ у чијем саставу група и ради. Традиционално пјевање неће свако одмах завољети, али с обзиром на његову културолошку, идентитетску и научну вриједност мора га поштовати.