ЈУБИЛЕЈ „ДУРМИТОРА“ УЗ СВОЈЕВРСТАН РЕКОРД

ЈУБИЛЕЈ „ДУРМИТОРА“ УЗ СВОЈЕВРСТАН РЕКОРД

Субота, 26. март 2022.

Великим концертом симболичног назива „Трагом предака“, КУД “Дурмитор” из Куле (Србија) прославило је јубилеј 20 година постојања. Уз госте КУД „Пива“ из Плужина и КУД „Мијат Машковић“ из Kолашина, изведен је вјероватно највећи број црногорских изворних игара на једном мјесту икада.

„Kо дубоко проникне у душу народа, досегнуће у саму срж људског бића, танане хоризонте  умјетности, мудрости и знања. У нашем народу се каже: „Kад се братска срца сложе и олово пливат може!“, ријечи су директора „Дурмитора” Милована Вуковића којима је надахнуто пожелио добродошлицу посјетиоцима додајући да су: „Успјеху овог величанственог концерта допринијели немјерљива љубав истрајан рад више од стотину аматера који су вечерас припремили садржајан, разноврстан репертоар, јединствен и посебан. Тај успјех је постигнут уз велики рад стручних људи, истраживача традиције: Давора Седларевића, Јовице Вуковића и Ранка Мићановића.“

 

Заједничко коло свих учесника
Фото: Фото – ДВД студио Кула

 

Преданим радом „Дурмитор” је очувао плесно-музичко насљеђе  (народне игре и пјесме) из земље матице у готово неизмијењном стилском извођачком облику. Истичући важност оваквог концерта за развијање свијести о томе да се црногорско плесно насљеђе у последње вријеме прилично девастира разним неквалитетним обрадама, пјевањем и играњем на плејбек и једној врсти „стида” од сопствене традиције, Седларевић се захвалио руководиоцима „Пиве” и „Дурмитора” на инспирацији и вишедеценијским напорима да очувају  изузетно захтјеван начин пјевања и играња који је био доминантан у Црној Гори у контексту са ношњом у којој је извођен. Мићановић је подсјетио на сарадњу међу удружењима и афирмативно говорио о умрежавању сродних институција, док се Јовица Вуковић кроз захвалност свим учесницима осврнуо на етапе кроз које је стваралаштво „Дурмитора” пролазило. 

У сценским приказима „Прошевине“, „Пивског сијела“, „Ђевојачких љубавних мађија у колу“ могле су се видјети игре са мотивима отмице или просидбе ђевојке, необичне формације и чути изузетни поетски текстови. Традиционалне игре калопер, терзије, Вукић, труса, жетелачко коло, биле су само дио овог покретног музеја црногорске играчке традиције.

Жпг “Ђуде” Фото: Фото – ДВД студио Кула

 

У програму су учествовали и солисткиње Маша Војводић, Нађа Јекнић, Омладински хор „Виле“ KУД-а „Дурмитор“, солиста на фрули и гуслама Радован Сукновић, на двојеницама Здравко Kнежевић и гуслар Максим Војводић. Посебне емоције нарочито код старијих и потомака црногорских колониста, изазвала је Тијана Ракочевић интерпретирајући стари начин тужења. Захвалница је уручена Јовани Булатовић, младој Бјелопољки која се бави израдом народне ношње.

Љепота црногорске свитне ношње
Фото: КУД „Мијат Машковић“

 

Манифестацију су подржали Управа за рад са дијаспором и исељеницима Црне Горе, кроз пројекат „Трајање – 20 година рада KУД-а „Дурмитор“, локалне самоуправе Плужине, Kула и Жабљак, као и бројни донатори. Посебну захвалност организатор је исказао предсједнику општине Kула Дамјану Миљанићу, градоначелницима Плужина и Жабљака Мијушку Бајагићу и Веселину Вукићевићу, директору Управе за дијаспору Сеиду Хаџићу, конзулки Црне Горе у Сремским Kарловцима са сарадницима Невенки Ћировић, првом секретару Амбасаде Црне Горе Тијани Вуковић, свештенику православног храма у Kули Перу Анђелићу, те Бориславу Тошићу и Томашу Ћоровићу, као и Рајки Поповић секретарки Удружења Дурмитораца из Београда.

 

Учесници су се захвалили домаћинима на гостопримству које се засигурно нигдје не осјети тако као у овом срцу Бачке које су 1945. политичком колонизацијом дијелом населили и Црногорци, али су се и прикључивали у неким каснијим етапама досељавања. Они су мотив свима нама који покушавамо да и у Црној Гори радимо на изучавању и валоризацији сопственог насљеђа. 

Путовање КУД-а „Мијат Машковић“ у Кулу финансирали су Општина Колашин и НВУ ЦИРТИП