ЂУДЕ ПЈЕВАЛЕ НА ПОТПУНО НЕОЧЕКИВАНОМ МЈЕСТУ НА ЈУБИЛЕЈУ АФЖ-А!

ЂУДЕ ПЈЕВАЛЕ НА ПОТПУНО НЕОЧЕКИВАНОМ МЈЕСТУ НА ЈУБИЛЕЈУ АФЖ-А!

Уторак, 05. децембар 2023.

Колашин


Обиљежавање 80 година од једног од најважнијих датума за еманципацију жена у Црној Гори – оснивања АФЖ-а (Антифашистичког фронта жена) на необичан начин уљепшала је и Женска пјевачка група „Ђуде“ при КУД-у „Мијат Машковић“ (ЈУ Центар за културу Колашин). Наиме, на идеју организаторки манифестације, „Ђуде“ су дочекале учеснике догађаја на самом улазу у зграду старе основне школе гдје је 1943. године и оформљен АФЖ за Црну Гору и Боку. Иако је зграда данас, нажалост, у прилично руинираном стању, то није био разлог да се уз неколико пјесама из НОБ-а присутни не увјере због чега су ове Колашинке један од музичких брендова града, али и саме државе.


Звуци оригиналних женских вокала оплеменили су запуштени простор који заслужује много бољи третман државе имајући у виду његов културно-историјски значај. Свакако је наступ био посебно емотиван јер је у овој згради, такође прије 80 година, основан и КУД „Мијат Машковић“ на засиједању ЗАВНО-а.


Догађај је организовао УНДП  у сарадњи са амбасадама Чешке и Аустрије у Црној Гори, Делегацијом Европске уније, Општином Kолашин, Центром за културу Kолашин, СУБНОР-ом, Црногорском академијом наука и умјетности, цивилним друштвом и Одјељењем за послове родне равноправности Министарства за људска и мањинска права.


Дио занимљивог наступа можете погледати на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=RL68dNK-jVU