REALIZOVAN PROJEKAT „GLASOVI BRDA – OČUVANJE ŽENSKOG ARHAIČNOG PJEVANJA U CRNOJ GORI

REALIZOVAN PROJEKAT „GLASOVI BRDA – OČUVANJE ŽENSKOG ARHAIČNOG PJEVANJA U CRNOJ GORI

Subota, 31. 12. 2022.

Kolašin

U Kolašinu je u subotu 17. decembra 2022. godine upriličena premijera promotivnog spota Ženske pjevačke grupe „Đude“ iz Kolašina kojom je finalizovan projekat „Glasovi brda – Očuvanje ženskog arhaičnog pjevanja u Crnoj Gori“ nagrađen kao jedna od jedanaest najboljih evropskih priča o nasljeđu za 2022. godinu. Nakon toga, uslijedile su promocije na RTCG, TV Vijesti, Gradskoj RTV, TV7 i Prvoj TV.

Na Biogradskoj Gori

Nosilac projekta bilo je NVU CIRTIP iz Kolašina uz partnerstvo sa Opštinom Кolašin, JU Centar za kulturu Кolašin sa svojom organizacionom jedinicom КUD-om „Mijat Mašković“, TO Кolašin, Ski-centrom Кolašin 1600, NP Biogradska Gora i Hotelom Bjanka. Sredstva za realizaciju obezbijeđena su iz EU Granta povodom Dana evropske baštine pod patronatom Savjeta Evrope i Evropske komisije a uz koordinaciju Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Detalj sa snimanja spota na planini Bjelasici

Na ovaj način, po riječima Davora Sedlarevića autora pobjedničke storije i menadžera projekta, započeto je sa demistifikacijom crnogorskog muzičkog nasljeđa kojim je dominirao arhaični tip dvoglasnog a cappella pjevanja i konačno su stereotipi o njemu pokazani kao neopravdani. Nagrađeni projekat podrazumijevao je snimanje promotivnog spota i trajnih studijskih audio zapisa, kupovinu dijelova ženske svitne crnogorske nošnje za grupu „Đude“, besplatne radionice tradicionalnog pjevanja i predavanja eksperata dr Zlate Marjanović, dr Dragice Panić Kašanski i dr Sanje Ranković.

Detalj sa snimanja na Izvoru Bigradske rijeke

Direktor Lider Mont Media dr Mirko Jakovljević koji je realizovao snimanje spota i bio saradnik na scenariju, istakao je u svom govoru na premijeri značaj  „Đuda“ za kulturu sjećanja i očuvanje vrlo važnog elementa nasljeđa. Takođe, on je inicirao i snimanje posebnog dokumentarnog filma o „Đudama“ koji će biti njegov doprinos radu grupe kao jedan vid donacije. Posjetioci su potom vidjeli zaista atraktivne kadrove snimane na lokacijama Biogradske Gore, Kamene rijeke, Izvora Biogradske rijeke i Dulovina čija karakteristika je to da nijesu korišteni nikakvi savremeni muzički instrumenti. Simbioza tradicionalnog pjevanja i prostora u kom je to pjevanje nastajalo, opstajalo, a u velikoj mjeri, nažalost, i nestalo pokazala se kao adut u dodatnoj vizuelnoj promociji kolašinske turističke ponude koja u sferi etno-turizma polako dobija zaokružen proizvod. Kolašin je ovim potvrdio da je nezvanična „etno-prijestonica“ Crne Gore, a da je snaga i vizija desetak djevojaka iz Kolašina zasluženo na mapi evropskog nasljeđa. „Đude“ su vjerovatno poslednja formalna ženska grupa u Crnoj Gori koja je očuvala vještinu tradicionalnog pjevanja sa povremenim sazvukom sekunde, ponegdje nazivanim i pjevanje “na glas“.

Sa snimanja tužbalice

Grupu trenutno čine: Marta Medenica, Jelena Miladinović, Tijana Rakočević, Katarina Medenica, Hristina Šuković, Nađa Jeknić, Jovana Jeknić, Aleksandra Drljević, Milena Rondović, Viktorija Tatić i Danica Šćepanović. Takođe, vrlo važno je naglasiti da postoji i podlmadak „Đuda“ kao i da je tokom cijele godine utorkom i četvrtkom moguć upis na radionice pjevanja za sve uzraste, a naročitu prednost imaju učenici osnovne škole.


Ekipa koja je realizovala spot

Spot kao i kratak razgovor o njemu možete pogledati na sledećem linku promo spot zpg djude rtcg1


Osnivač grupe i autor pobjedničke storije Davor Sedlarević govori na promociji
Foto: Ivan Grdinić

Ovaj projekat realizovan je sredstvima Evropske unije i Savjeta Evrope. Stavovi izraženi u ovom projektu ni na koji način ne odražavaju zvanično mišljenje Evropske unije ili Savjeta Evrope.