Uprkos koroni i nestanku struje realizovan šesti Etno-kamp Kolašin

Uprkos koroni i nestanku struje realizovan šesti Etno-kamp Kolašin

U Kolašinu je od 25. do 28. decembra održan šesti Etno-kamp, laboratorija plesno-muzičkog nasljeđa jedinstvena u Crnoj Gori. Organizator je bio JU Centar za kulturu Kolašin kroz aktivnosti Organizacione jedinice KUD-a „Mijat Mašković“. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore na redovnom konkursu „Razvoj kulture na sjeveru“, a najveći dio finansija obezbijedila je Opština Kolašin. Želja organizatora bila je da ova originalna i višestruko korisna manifestacija ne izgubi kontinuitet. Mentor kampa bio je Davor Sedlarević.

            S obzirom na važeće epidemiološke mjere kamp je održan u smanjenom obimu, isključivo sa domaćim i online učesnicima. Fokus je bio na prvoj fazi digitalizacije i tehničke korekcije evidencije snimaka. Kako građa obiluje osjetljivim i komplikovanim elementima nasljeđa revizija je podrazumijevan proces koji će u budućnosti, u nesumnjivoj digitalizaciji, olakšati pristup željenim fajlovima. Članovi KUD-a „Mijat Mašković“, obučeni za ovaj rad, obavili su prvu fazu dokumentovanja a online putem učestvovalo je i nekoliko inostranih studenata.

Foto: D. Sedlarević

            U zaista neobičnoj atmosferi, lišenoj tradicionalnih ljetnjih radionica, predavanja, koncerata i terenskog rada, ovaj „prvi zimski kamp“ nastavio je kontinuitet i ukazao na nove potencijale svojih sadržaja.

Foto: T. Rakočević

 

Nevrijeme nije spriječilo rad
Foto: D. Sedlarević

Problemi prouzrokovani nestankom električne energije u Kolašinu tokom dva dana riješeni su ljubaznošću vlasnika Etno-sela „Bijeli potok“ koji su omogućili nesmetan rad za kompjuterima, spriječivši još jedno otkazivanje. Ovim putem organizatori i kamperi izražavaju im veliku zahvalnost.

Učesnici: Ružica Simonović, Jana Bazović, Katarina Medenica, Marta Medenica, Tijana Bijelić, Jovan Miladinović, Jelena Miladinović, Milena Rondović, Tijana D. Rakočević, Jovana Jeknić, Marija Vlahović, Nađa Jeknić, Niša Bulatović, Anđela Vlahović, Danica Šćepanović, Nikola Šćepanović, Dino Islambašić. Online: Anastasija Živković i Luka Kosanović (FMU u Beogradu)

.

Post a Comment