ZMAJ NASTAVIO LET

ZMAJ NASTAVIO LET

U Kolašinu je od 9. do 11. septembra 2021. u organizaciji NVU CIRTIP održan drugi po redu Međunarodni festival malih etno-grupa i solista „Zmaj preleće s mora na Dunavu“. Ovu originalnu manifestaciju podržala je Opština Kolašin na konkursu za raspodjelu sredstava NVU (2020/2021) dok su partneri bili JU Centar za kulturu Kolašin i KUD „Mijat Mašković“.

 

“Kult” i KUD “Mijat Mašković” zajedno na sceni

 

Nakon „himne“ po kojoj festival nosi ime, a koju su izveli svi akteri koncerta prateći kazivača te pjesme Vladislava Vlada Medenicu, posjetiocima se obratio gradonačelnik Kolašina Milosav Bato Bulatović. On je poželio dobrodošlicu svim učesnicima istakavši važnost promocije nematerijalnog nasljeđa u cjelokupnom razvoju Kolašina. Zahvalnice za podršku Festivalu uručene su Opštini Kolašin, JU Centar za kulturu Kolašin, Mladenu Kujoviću i Agenciji „Pet“.

 

KUD “Mijat Mašković” i bogatstvo različitih tipova crnogorske nošnje.

 

Iako su ove godine zbog korone učešće otkazale grupe iz Alžira i Poljske, to se nije osjetilo na kvalitetu samog programa. Na Trgu Vukmana Kruščića smjenjivali su se mladi, ali i oni iskusniji umjetnici, prikazujući bogate repertoare i dajući doprinos multikulturalnosti festivala. Mogle su se čuti melodije gotovo svih naroda koji žive na Balkanu, a živopisnom ambijentu doprinijeli su zvukovi tradicionalnih instrumenata poput kavala, svirale, gajdi i tapana.

Svu česnici. Foto: Vedran Vujisić


ADZNM „Gusle“ iz Kikinde
(1876) sa dijelom Velikog narodnog orkestra i ženskom pjevačkog grupom, Etno-ansambl „Kult“ iz Kraljeva, Etno-grupa „Simonida“ iz Nevesinja kao i „domaćini“, pjevačke grupe KUD-a „Mijat Mašković“ („Đude“ i MPG), kroz dvije večeri pokazali su zbog čega Kolašin i jeste nezvanična „etno-prijestonica“ Crne Gore.

Etno-ansambl „Kult“, kojima se Kolašinci već javljaju na ulici, simbolično je nastup započeo stihovima: „Evo ima dve godine ravno / da ga skupa zapjevali nismo!“. „Sve bih grade za dva grada dala / za Trebinje i za Nevesinje“ – rekoše gosti iz Nevesinja, malo u „izvornom“ stilu, a malo uz pranju kajona i gitare. Nastavili su Kikinđani sa nizom vokalno-instrumentalnih melodija poput „Kad ja pođoh na Bembašu“, groktalica iz Bosne, romskih pjesama, a naročito virtuozno bilo je izvođenje violinskih improvizacija i čuveno staro oro iz Bujanovca. Popularne „Đude“ u svom stilu su se predstavile zahtjevnim pjesmama sa sjevera i primorja Crne Gore, uz veliki „hit“ „Zorna, Zorka, zar si još đevojka“ koji je publika „naručila“ porukama na Fejsbuk grupi Zajedno sa „Guslama“ otpjevale su pjesmu “Razbolje se mlad Jovane” iz okoline Kolašina zabilježenu polovinom XX vijeka. Njihove kolege iz muške pjevačke grupe šarmirale su publiku šaljivim napjevima, od kojih su jedan, donjomorački, izveli zajedno sa „Kultom“ i „Guslama“. Tako je na najljepši način pokazana moć muzike da povezuje različite regije, tradicije i ljude sa svih meridijana. Ne smije se zaboraviti ni prepoznatljivo lice „Zmaja“, Nikola Lića Šćepanović, koji je u svom duhu vodio obje festivalske večeri.

Uvjereni smo da će se dogodine tradicija održavanja festivala nastaviti i da ćemo ugostiti i grupe iz udaljenih krajeva Evrope, razvijajući umjetničke potencijale naše sredine.

 

Post a Comment