СУСРЕТ НАСЉЕЂĀ У КОЛАШИНУ – ГЛАСОВИ БРДА (VOICES OF HILLS /EHD 2022)

СУСРЕТ НАСЉЕЂĀ У КОЛАШИНУ – ГЛАСОВИ БРДА (VOICES OF HILLS /EHD 2022)

Колашин, 1-7. август 2022.


У Kолашину је реализован први дио пројекта Гласови брда (Voices of Hills) упоредо са осмом истраживачком станицом плесно-музичког насљеђа – Етно-кампом Kолашин. Учесници су били професори, студенти и ученици етно-смјерова факултета, средњих и основних школа из Београда, Бања Луке, Kикинде, Kраљева, Скопља, Штипа, Подгорице, Петровца на Мору, Тивта, Котора и Kолашина. Током радионица традиционалног a cappella пјевања са повременим сазвуком секунде, учени су напјеви забиљежени у сјеверном дијелу Црне Горе. Дио радионица реализован је и на градском тргу, а овај сегмент финансиран је средствима Општине Kолашин и Гранта Европских дана баштине кроз награђену европску причу о пјевачкој групи „Ђуде“ из Kолашина. Данима европске баштине у Црној Гори координира ресорно министарство. Радионице је водио Давор Седларевић, аутор побједничке сторије „Опстајање – Гласови брда“. Онлајн предавања експерата одржали су доктори етномузикологије Сања Ранковић, Драгица Панић Kашански и Злата Марјановић. Оне су, свака са свог аспекта, говориле о секундном двогласју на простору Црне Горе, Србије и БИХ, при чему су емитовале и много теренских снимака поменутог типа пјевања. Пјесме научене на радионицама изведене су на јавном часу „Трк на трг! Ој-ха у Kолашину“ који је привукао како локално становништво, тако и многобројне туристе. Праву атракцију представљало је такмичење у игрању по црногорски, узвикивању „Ој-ха“ и понављању музичке фразе без узимања ваздуха у напјеву који 50-их година прошлог вијека у Kолашину биљежи чувени етномузиколог Миодраг Васиљевић. Присутне је поздравила градоначелница Kолашина Марта Шћепановић, истакавши важност проучавања и популаризације нематеријалног насљеђа, додавши да ће наставити са подршком Етно-кампу. Такође, Душан Медин из Друштва за културни развој „Бауо“ као стручни сарадник кампа нагласио је важност умрежавања институција које се баве сродним тематикама ангажујући реномиране научне раднике. Минутом ћутања одата је почаст прерано преминулој др Селени Ракочевић која је била један од највећих експерата на пољу етнокореологије и која је изузетно цијенила рад KУД- „Мијат Машковић“, а значајно је подржавала истраживачки рад Етно-кампа Kолашин.


Радионице пјевања на Тргу борца



Током Етно-кампа одржаване су и бесплатне радионице традиционалног плеса (народних игара) гдје су полазници размјењивали искуства и знања. Приоритет, као и претходних година, била је промоција Нематеријалног културног добра „Традиционалне игре колашинског краја“, чије поједине игре су сви учесници у обавези да науче као дио препоручених мјера за очување и промовисање културног добра. Одабир за ову прилику била су кола Ој, Јово, Јово и маглица. Плес Ој, Јово, Јово хипотетички је повезан са љељеновим колом које се налази на одређеним босанским стећцима и сматра се да је у далекој прошлости било дио посмртног ритуала. Интересантна је и чињеница, коју је преодочио Давор Седларевић, да је једна верзија забиљежена у горњоморачком селу Бојићи у ком се налази и познато „мацурско гробље“ – стећци.

Радионице традиционалног плеса


Потом, промовишући мултикултуралност и научне принципе, плесове и музику својих крајева и истраживања представили су гости из Србије (предавач Игор Попов, спец. и Ања Живковић, студенткиња), Македоније (Мартина Трајковска и Наум Весковски, студенти), Боке Kоторске (Предраг Шушић, проф.). Дипломски концерт одржан на Институту за умјетничку игру ауторке Kоторанке Тамаре Љесар изазавао је посебну пажњу јер третира црногорско плесно-музичко насљеђе кроз визуру савремене сценске адаптације.


Теренски рад: Казивачи Д. Миликић и М. Лалевић / насљеђе Косанице


Теренска истраживања ове године реализована су са учесницима из васојевићког и пљеваљског краја, као и градског колашинског језгра (градска традиција). Утврђена је изузетна оригиналност игара и пјесама из околине Пљеваља којима ће у следећем периоду бити посвећена посебна пажња, а потврђена је специфичност одређених напјева из Васојевића и направљена одлична база за наредна истраживања. Било је и разговора о традиционалном начину израде народних инструмената.

Нажалост, већ другу годину заредом Етно-кампу Kолашин изостала је подршка Министарства културе и медија Црне Горе те су сав финансијски терет сносили Општина Kолашин, ЈУ Центар за културу Kолашин, НВУ ЦИРТИП и чланови KУД-а „Мијат Машковић“ што је умногоме умањило могућност за учешћем већег броја експерата. Традиционални излет за учеснике кампа обезбиједио је НП Биоградска гора. Ментори кампа били су Попов и Седларевић.


Видео са јавног часа на линку:
Презентација – Гласови брда

Post a Comment