КОНЦЕРТ-ЧАС КУД-А „МИЈАТ МАШКОВИЋ“ У СКЛОПУ „ЉЕТА У КОЛАШИНУ“

КОНЦЕРТ-ЧАС КУД-А „МИЈАТ МАШКОВИЋ“ У СКЛОПУ „ЉЕТА У КОЛАШИНУ“

Недјеља, 24 јул 2022.

Колашин

У оквиру манифестације „Љето у Колашину“ 24. јула 2022. одржан је цјеловечерњи концерт КУД-а „Мијат Машковић“. Првобитно планиран на Тргу борца, услед изненадне кише, концерт је реализован у великој сали Центра за културу Колашин.

 

Након недавног наступа који је побудио велику пажњу јавности, ово је била прилика да сви они који тада нијесу могли да присуствују концерту због велике гужве, сада то и учине. Овога пута перформанс је конципиран  по принципу „концерт-часа“ на ком је Давор Седларевић објашњавао резултате теренских истраживања и појашњавао све детаље везане за игре из заштићеног културног добра „Традиционалне игре колашинског краја“. Публика је тако чула многе јавности досад непознате податке о музичкој пратњи игри, истраживањима реализованим у првој половини ХХ вијека и могућим недоумицама које изазивају лаичка тумачења црногорске плесне праксе.

 

Фото: Ведран Вујисић

 

Поред извођачког ансамбла, у програму су учестовале „Ђуде“, мушка пјевачка група и солисткиње Даница Шћепановић и Милена Рондовић, док је Никола Лића Шћепановић био задужен за конферансу.