DANI EVROPSKE BAŠTINE 2020 U KOLAŠINU

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2020 U KOLAŠINU

Dani evropske baštine ove godine obilježeni su u Kolašinu sa dvije manifestacije. U ponedjeljak, 28. septembra održano je predavanje “Tragom starih audio zapisa sa Blatine” i u petak, 2. oktobra koncert “Pjevačka grupa “Đude” – eho predaka”.

Nikola Hercigonja, čuveni jugoslovenski kompozitor i muzikolog tražeći inspiraciju za svoj oratorijum “Gorski vijenac”, putovanje kroz muzičko nasljeđe Crne Gore, započinje na Blatini kod Kolašina 5. i 6. decembra 1953. godine. Tu snima mještane koji mu pjevaju velik broj pjesama (i pjesama uz igru). Ljubaznošću dr Zlate Marjanović koja transkribuje njegove terenske snimke i kojoj je Hercigonja ostavio svoje bilješke, dobili smo mogućnost da po prvi put čujemo originalne snimke pjevanja naših sugrađana.

Shodno motivu ovogodišnjih Dana evropske baštine – “Baština i obrazovanje”, o važnosti Hercigonjinih zapisa govorio je Davor Sedlarević, a putem video linka svoje impresije iznijela je i dr Zlata Marjanović. Posjetioci su imali mogućnost i da u svojevrsnom audio muzeju preslušaju sve snimke.

Ženska pjevačka grupa “Đude” KUD-a “Mijat Mašković” posljednja je formalna ženska grupa u Crnoj Gori koja izvodi arhaične napjeve “na glas” ili “izglasa”. Uz medijaciju Davora Sedlarevića one su prikazale različitosti i bogatstvo nekadašnjeg pjevanja iz Morače, Rovaca, Vasojevića, Pive, Paštrovića i Boke. Grupa je pobjednik renomiranih međunarodnih festivala tradicionalnog pjevanja.

 Obilježavanje Dana evropske baštine organizuju i finansijski podržavaju Ministarstvo kulture Crne Gore, Savjet Evrope i Evropska komisija. Suorganizator je JU Centar za kulturu Kolašin.

Post a Comment