ĐUDE NA DANIMA EVROPSKE BAŠTINE 2022.

ĐUDE NA DANIMA EVROPSKE BAŠTINE 2022.

Petak, 30. septembar 2022.

Kurikuće, Bjelasica

Dio izvornog teksta preuzet je sa sajta JUNPCG autorke Snežana Vukotić


Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore
pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija  obilježilo je u petak 30. septembra 2022. „Dane evropske baštine” u NP Biogradska gora. Tim povodom organizovan  je sadržajan i zanimljiv program pod nazivom „Transfer baštine kroz interpretaciju novih okolnosti”, za učenike JU SGGŠ „ Inž. Marko Radević” iz Podgorice (III i IV  razreda). Sadržaj događaja obuhvatio je nekoliko segmenata koji se međusobno dopunjavaju čineći zaokruženu cjelinu.

Cilj ovog događaja je da  se kroz avanturu otkrivanja i kvalitet doživljaja nasljeđa uspostavi veza sa generacijama prije nas koje će nam pomoći da dođemo do univerzalnih vrijednosti za kojima svi tragamo. Interpretirajući nasljeđe dolazimo do razumijevanja, razumijevanjem do poštovanja, a poštovanjem do zaštite i očuvanja, do održivosti. Upravo je  to i bio  razlog  odabira naše ciljne grupe,  učenika arhitektonsko-dizajnerskog smjera, koji su budući nastavljači i rada na očuvanju nasljeđa.

 

Rukovodilac Kreativnog odjeljenja za etnografsku baštinu u JPNPCG i ujedno autorka programa  Snežana Vukotić poželjela je dobrodošlicu gostima  koji su se odazvali pozivu na učešće posebno đacima koji su dizajnirali vizual-najavu ovog događaja. Tome je prethodila i radionica na kojoj su inspirisani temom, uz pomoć svog profesora Bratislava Radunovića napravili prigodne suvenire. Takođe, podsjetila je da JPNPCG već dugi niz godina učestvuje u organizovanju manifestacije „Dani evropske baštine” koja je dio velike evropske manifestacije Savjeta Evrope i Evropske Komisije kojom se svakog septembra predstavlja dio našeg nasljeđa kao zajednička baština evropskih naroda.

 

Dio manifestacije obuhvatio je obilazak Bjelasičkih katuna. Za kvalitet doživljaja, na ovom otvorenom prostoru, odnosno kulturno-umjetnički i scenski program, pobrinuo se KUD „Mijat Mašković”  – ŽPG  Đude (koja je nedavno dobila nagradu EHDs za najbolju evropsku priču o nasljeđu). NVU CRTIP i JU Centar za kulturu iz Kolašina tradicionalno su saradnici u srodnim prijektima. “Đude” su održale mini-koncert u kom je njihov rukovodilac Davor Sedlarević objasnio osnove principa pjevanja sa sazvukom sekunde, a pjesme koj su izvodene ovom prilikom su zabilježene upravo na području Bjelasice i sjevera Crne Gore. 

Detalje sa promocije muzičkog nasljeđa možete pogledati na linku ispod:

https://www.youtube.com/watch?v=vofxNUME_nY