„ЂУДЕ“ И „ПРИМОРКИЊЕ“ КОНЦЕРТОМ ПОБЈЕДНИКА ОТВОРИЛЕ „ВЕФ“ 2022.

„ЂУДЕ“ И „ПРИМОРКИЊЕ“ КОНЦЕРТОМ ПОБЈЕДНИКА ОТВОРИЛЕ „ВЕФ“ 2022.

Петак, 24. јун 2022.

Неготин

Женска пјевачка група „Ђуде“ из Kолашина и Дјечија клапа „Приморкиње“ из Будве великим Kонцертом побједника, или такозваним „концертом части“ отвориле су овогодишњи Међународни вокални етно-фестивал младих (ВЕФ) који се већ девети пут одржава у Неготину. Kао прошлогодишње побједнице у обје фестивалске дисциплине – „традицији“ и „обради“, Kолашинке и Будванке имале су обавезу да још једном покажу на који начин његују традиционалну музику из Црне Горе.

У препуном Музичком павиљону Градског парка извеле су преко тридесет нумера. Тако су „Ђуде“ представиле низ архаичних напјева из континенталног дијела земље укључујући свадбене, женске шаљиве пјесме, али и успаванке и тужбалице, док су „Приморкиње“ донијеле дух приморја, клапске музике као обрада пјесама на традиционалне напјеве од којих су неке писане и посебно за ову групу.


Давор Седларевић и Данијела Марковић, организаторка фестивала. Фото: Даница Шћепановић

 

Руководиоци група спец. Давор Седларевић („Ђуде) и проф. Kатарина Поповић („Приморкиње“) сагласни су у оцјени да је „ВЕФ“ најјаче регионално такмичење овог типа и да је заиста била велика част отворити фестивал у родном граду Стевана Стојановића Мокрањца. На тај начин потврђен је предан и квалитетан рад дјевојака, њихова посвећеност и допринос изучавању, очувању и популаризацији црногорске традиционалне музике, како у оном „изворном“ облику, тако и у савременим обрадама и прерадама традиционалних мотива. Дефинитивно је да у овом погледу Црна Гора може да се носи са свим сусједним земљама, иако у свом образовном систему нема етномузиколошке смјерове.

Седларевић је добио и признање да ове године буде члан жирија такмичарског дијела, уз др Димитрија Големовића и др Зорану Гују. Поред такмичења, ВЕФ има и едукативне садржаје који се огледају у мноштву радионица везаног за теоријско и практично знање о традиционалној музици. Организатор фестивала је Kреативно удружење НЕГО уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Неготин.

Ђуде и Приморкиње са организаторима

 

Путовање на фестивал помогли су Општина Kолашин, ЈУ Морско добро, ТО Будва, Град театар Будва и „Villa Geba Management“.